mide ülseri
Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasındadır. Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi vardır. Hastanın ağzına, sık sık ekşi su gelir. Tat alma duygusu hafiflemiştir, dil paslıdır, hastanın rengi solmuştur. Karnın üst kısmına bastırılınca, acıma hissedilir. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra; en kısa zamanda tedaviye geçilmezse; yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları başgösterir. baş dönmesi ve terleme de görülür. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin büyük abdestleri katran gibi olur. Bu işaretler, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir. Mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar. Mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur. Bu durumda yapılacak ilk iş, üzüntüye kapılmamak, aksine bütün üzüntülerden sıyrılmaya gayret sarfetmektir. Sonra tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki hususlara kesinlikle uymak gerekir. - Tedavi süresince istirahat edin - Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin - Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın - Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın - Diş sağlığına önem verin - Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, kızarmış ekmek, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin.
Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasındadır. Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi vardır. Hastanın ağzına, sık sık ekşi su gelir. Tat alma duygusu hafiflemiştir, dil paslıdır, hastanın rengi solmuştur. Karnın üst kısmına bastırılınca, acıma hissedilir. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra; en kısa zamanda tedaviye geçilmezse; yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları başgösterir. baş dönmesi ve terleme de görülür. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin büyük abdestleri katran gibi olur. Bu işaretler, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir. Mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar. Mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur. Bu durumda yapılacak ilk iş, üzüntüye kapılmamak, aksine bütün üzüntülerden sıyrılmaya gayret sarfetmektir. Sonra tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki hususlara kesinlikle uymak gerekir. - Tedavi süresince istirahat edin - Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin - Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın - Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın - Diş sağlığına önem verin - Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, kızarmış ekmek, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin.
onikiparmak bağırsağı ülseri
İncebağırsağın25 santimetre kadar olan ilk bölümüne onikiparmak bağırsağı denir. C harfi görünümündedir. Onikiparmak bağırsağında meydana gelen ülsere tıp dilinde duodenum ülseri denir. Tedavi eidlmeyen gastrit, fazla asit, sinir bozukluğu, düzensiz hayat, gürültü, fazla miktarda sigara, çay, kahve ve alkol kullanmak, safra kesesi veya karaciğer yetersizliği, kalp hastalıkları, hormon dengesizliği, dengeli bir şekilde beslenememe, çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler, haddinden fazla et, hamur işleri veya baharatlı yiyecekler ve bazı ilaçlar; onikiparmak bağırsağında ülserin meydana gelmesine yardımcı olur. Hasta, mide ekşimesi ve ağzına ekşi su gelmesinden şikayet eder. Ayrıca dili paslı, rengi solgundur, baş dönmesi ve fazla terleme de görülür. Midesinin üstüne basılınca, ağrı hisseder. Yemeklerden sonra da göğse doğru yayılan bir ağrı belirir. Bu belirtiler, ilk bahar ve sonbahar aylarında daha da artar. Tedavi için yapılacak ilk iş, hastalığı doğuran nedenleri ortadan kaldırmak, yemekleri az, fakat sık sık yemek, istirahat etmek ve üzüntüden uzak yaşamaya gayret etmektir.
İncebağırsağın
MİDE BULANTISINI NE GEÇİRİR
Mide bulantısını ne geçirir sorusu her dönem karşımıza çıkan soruların
başında geliyor. Basit bir sağlık sorunu olarak görülen mide bulantısının
altında önemli bir neden yatabileceğinden uzun süreli mide bulantılarında
kesinlikle doktora gitmelisiniz. İç kulak sorunları, iltihap, gıda zehirlenmesi
vb. birçok sebeple ortaya çıkan mide bulantısına ne iyi gelir, sizler için
araştırdık. İşte en doğal yöntemler ile mide bulantısını ne geçirir sorusunun
cevapları…
MIDE BULANTISINI NE GEÇIRIR?
Hemen herkeste görülebilen bir sağlık sorunu olan mide bulantısını ne
geçirir sorusu en merak edilen sorulardan birisi. Mide bulantısına ne iyi gelir
öğrenerek mide bulantısı sorunundan kısa süre içinde kurtulabileceksiniz. Mide bulantısı
sorunu ile sık sık karşılaşıyorsanız bunun birçok farklı sebebi olabilir.
Kulakta meydana gelen iltihaplanmalar, gıda zehirlenmeleri, sindirim sistemi
problemleri en çok görülen mide bulantısı sebepleri arasında yer alıyor.
Bunların dışında kronik bir hale gelen mide bulantısı sorununuz varsa bunun
altında çok daha ciddi sebepler olabileceğinden doktora görünmeniz en iyisi
olacaktır. Peki, çok sık görülen bir sorun olan mide bulantısına ne iyi gelir?
Mide bulantısı neden olur sorusunun cevaplarını okuduktan sonra sizler için
hazırladığımız en doğal yöntemler sayesinde mide bulantısına çare
bulabilirsiniz.
Mide bulantısı neden olur, işte cevapları…
MIDE BULANTISI NEDEN OLUR?
Mide bulantısını ne geçirir sorusuna geçmeden önce neden midenizin
bulandığını merak ediyor olabilirsiniz. Mide bulantısı neden olur, sizler için
araştırdık.
Bulantı olduğunda tüketilecek gıdalar
"Kızarmış ekmek, kraker, gevrek, simit bunlarla beyaz peynir
"Spagetti, makarna
"Kaymaksız sütle hazırlanmış tahıllı yemek ve tatlılar
"Düşük kalorili (yağsız) kekler ya da tatlılar
"Fırında pişmiş ya da haşlanmış, derisi ayrılmış tavuk
"Kuru meyveler
"Meyveli dondurmalar
"Tarçın, karanfil, zerdeçal, kakule, zencefil
"Yeşil çay
"Meyan kökü
"Sütlü tatlılar.
Bunları tüketmeyin:
"Yağlı besinler, kızartmalar
"Şekerleme, kâğıtlı şeker, vb.
"Baharatlı ve sıcak yiyecekler
"Ağır kokulu yiyecekler.
Rahatlatan tavsiyeler:
"Az, sık ve yavaş yiyiniz.
"Açlık hissederseniz öğün aralarında da yiyiniz.
"Sizi "cezbeden" yiyecekleri yiyiniz.
"İçecekleri oda sıcaklığında, yavaş yavaş ve yudum yudum içiniz.
"Sevdiğiniz yiyecekler bulantı yapıyorsa onları yemeyiniz.
"Yemeklerden hemen sonra bir saat ya da daha fazla dinleniniz
"Sabah kalktığınızda bulantınız oluyorsa, yataktan çıkmadan önce kraker ya da kızarmış ekmek yiyin.
"Rahat giysiler giyiniz.
Bulantı olduğunda tüketilecek gıdalar
"Kızarmış ekmek, kraker, gevrek, simit bunlarla beyaz peynir
"Spagetti, makarna
"Kaymaksız sütle hazırlanmış tahıllı yemek ve tatlılar
"Düşük kalorili (yağsız) kekler ya da tatlılar
"Fırında pişmiş ya da haşlanmış, derisi ayrılmış tavuk
"Kuru meyveler
"Meyveli dondurmalar
"Tarçın, karanfil, zerdeçal, kakule, zencefil
"Yeşil çay
"Meyan kökü
"Sütlü tatlılar.
Bunları tüketmeyin:
"Yağlı besinler, kızartmalar
"Şekerleme, kâğıtlı şeker, vb.
"Baharatlı ve sıcak yiyecekler
"Ağır kokulu yiyecekler.
Rahatlatan tavsiyeler:
"Az, sık ve yavaş yiyiniz.
"Açlık hissederseniz öğün aralarında da yiyiniz.
"Sizi "cezbeden" yiyecekleri yiyiniz.
"İçecekleri oda sıcaklığında, yavaş yavaş ve yudum yudum içiniz.
"Sevdiğiniz yiyecekler bulantı yapıyorsa onları yemeyiniz.
"Yemeklerden hemen sonra bir saat ya da daha fazla dinleniniz
"Sabah kalktığınızda bulantınız oluyorsa, yataktan çıkmadan önce kraker ya da kızarmış ekmek yiyin.
"Rahat giysiler giyiniz.
MIDE ÜLSERI
Midede ağrı, yanma, mide bulantısı gibi belirtilerin sebebi mide
ülseri olabilir. En ciddi sağlık sorunları arasında yer alan mide ülseri tedavi
edilmediği takdirde mide kanserine dönüşebilir. Belirtilerin görülmesi ile
birlikte hemen doktora gidilmelidir.
İÇ KULAK RAHATSIZLIKLARI
Mide bulantısı neden olur sorusuna verilebilecek cevaplardan bir
diğeri ise iç kulak rahatsızlıklarıdır. Mide bulantısı, baş dönmesi gibi
belirtiler ile kendini gösteren iç kulak sorunları hayatınızı olumsuz yönde
etkileyebilir, tedaviyi geciktirmemeniz gereklidir.
BAĞIRSAK TIKANIKLIĞI
Bağırsaklarda meydana gelen tıkanıklıklar mide bulantısına sebep
olabilir. Bu sağlık sorununun diğer belirtileri arasında ise karında şişlik,
şiddetli karın ağrısı, dışkı yaparken zorlanma, yükse ateş gibi belirtiler yer
alıyor. Bu belirtilerin görülmesi halinde hemen doktora başvurmalısınız.
GIDA ZEHIRLENMESI
Mide bulantısı neden olur merak ediyorsanız gıda zehirlenmesi sorunu
yaşıyor olabilirsiniz. Son kullanma tarihi geçmiş ya da bozuk ürünlerin
tüketimi ile birlikte ortaya çıkan gıda zehirlenmesi durumunda şiddetli mide
bulantıları yaşayabilirsiniz.
MIDE BULANTISINA NE IYI GELIR?
Mide bulantısının belli başlı nedenlerine göre uygun tedavi yöntemleri
uygulayabilir ve mide bulantısını ne geçirir öğrenebilirsiniz. Mide bulantısına
ne iyi gelir, en doğal ve etkili tedavi yöntemlerini derlediğimiz yazıya göz
atabilirsiniz.
ZENCEFIL ÇAYI IÇIN
Mide bulantısına en iyi gelen yöntemlerden birisi zencefil çayı.
Zencefili direk koklayarak ya da çayını yaparak mide bulantısı sorununu
önleyebilirsiniz. Bol bol su için Mide bulantısını tetikleyen unsurlardan
birisi sıvı kaybı olduğu için bol bol su tüketmek mide bulantınıza iyi gelecek
bir yöntem olacak. Bunun için bütün suyu bir anda içmek yerine aralıklar
halinde içebilirsiniz.
NANE VE LIMON KOKLAYIN YA DA ÇAYINI YAPIN
Mide bulantınız artıyorsa taze bir nane koklayabilir ya da limon suyu
içebilirsiniz. En etkili yöntem olarak ise nane-limon tüketimi yapabilirsiniz.
TEMIZ HAVAYA ÇIKIN
Mide bulantısına iyi gelen yöntemler arasında temiz hava da büyük bir
yer tutuyor. Havasız ortamlardan uzaklaşın, gerekirse bir süre açık havada
yürüyüş yapın.
TUZLU BISKÜVI
Mide bulantınızın sebebi hamilelik ise sabah bulantısı şikayetiniz
olabilir. Tuzlu kraker ya da bisküvi tüketimi sabah mide bulantıları için en
doğal çözüm olacaktır.
PIRINÇ LAPASI Mide bulantısına iyi gelen ve az bilinen ürünler arasında
pirinç lapası da yer alıyor.
MUZ VE KARPUZ Mide bulantınızı muz ya da karpuz yiyerek uzun süreli
biçimde bastırabilirsiniz. Karpuz susuz kalmış vücuda iyi gelirken, muz ise
potasyum açısından zengin bir besin olması sebebiyle midenizi rahatlatacaktır.
YOĞURT. Sade yoğurt tüketimi yapmanız tavsiye edilir.
MALZEMELER-1 TUTAM ZENCEFIL -2 SU BARDAĞI SU NASIL YAPILIR?
Bir tutam zencefili rendeleyip, iki su bardağı kaynar suyun içinde 5
dakika kaynatın ve her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kere tüketin.
Dilerseniz bal ile tatlandırabilirsiniz.
Mide yanmasına ne iyi gelir?
Mide ekşimesi için eşit parçada bal ve elma sirkesi; bir bardak ılık
su içinde karıştırılır. Karışım mide ekşimesi, mide ağrısı ve diğer mide
rahatsızlıkları için düzenli olarak tüketilebilir.
Kekik ve mide bulantısı
Zaman zaman mide bulantısı çekiyorsanız, ilk aklınıza gelecek olan
kekik olmalıdır. Hemen belirtmekte fayda görüyorum, uzun zaman ağzı açık
beklemiş ve aroması uçmuş kekik bu amaç için uygun değildir.
Taşıt (araba, uçak, gemi) tutmasından şikâyet ediyorsanız, kekik
imdadınıza yetişecektir.
Kemoterapi ve radyoterapi almış hastalar
Kemoterapi veya radyoterapi alan hastaların en sık karşılaştığı
durumlardan bir tanesi de mide bulantısıdır. Bu durumda olan hastalara kekik
tavsiye ederim.
Dikkat
Hamileliğinin ilk ayında olan bayanların ve tiroid problemi olanların
uzak durması gerekir. Ayrıca mide ülseri olanların kekiğe karşı dikkatli
olmalarını öneririm. Mide kanaması riski taşıyanların kekik tüketimiden kesin
olarak uzak durması şarttır.
DikkAt
Kan-pıhtılaşma problemi olanların kekikten uzak durmaları gerekir.
Bir anım
Değerli okuyucu, bir dostum yakın bir akrabasıyla ziyaretime gelmişti.
Akrabası, kırk yaşlarındaydı. Şikâyetiyse, ne tüketirse tüketsin hazımsızlıktan
yakınıyordu. Tek bir zeytin dahi yese, yedikten birkaç dakika sonra şişkinlik
başlıyormuş. Daha fazla bir şeyler yediğinde de mide ağrısıyla beraber öyle bir
istifra nöbeti geliyormuş ki, o an ne yapacağını şaşırıyormuş. “Rahatlayana
kadar çektiğimi bir Allah bilir, bir de ben biliyorum” diyordu.
Devamla şöyle anlatıyordu; “Bir gün öğleden sonra gene istifra nöbetim
gelmişti, istifra ettiğimde domatesin ince zar kabuklarını gördüm. Kesin olarak
biliyordum ki, ben o gün sabah ve öğlen domates yememiştim. Bir gün önceki
akşam domates yemiştim. Anladım ki, midemde yediklerim aynen duruyordu.
Gitmediğim hekim kalmadı. Önerilen tüm ilaçları kullandım. Bazı bitkiler
önerildi onları da kullandım. Fakat hiçbir fayda görmedim. Bindiğim bir uçakta,
istifra nöbetim geldi, mide ağrısı başladı, bir türlü çıkartamıyordum…
İstanbul’a uçak indiğinde ben hala mide bulantısıyla beraber sancıdan
kıvranıyordum. Havaalanı tuvaletinde bekledikten sonra rahatladım. Ve bu durum
hala haftada birkaç kez devam ediyor. Bir şeyler yemeğe ve evden dışarı çıkmaya
korkuyorum.” diye anlatmıştı.
Kendisine dağ kekiği kullanmasını, çayını yapıp içmesini önerdim. Bu
kişi hala daha zaman zaman gelip teşekkür etmektedir.
Dağ kekiğini, Toroslardan bir tanıdığı kanalıyla getirtmiş ve kaynatıp
çayını içmiş. İçtikten hemen sonra aldığı sonucu aynen şöyle tarif ediyordu:
“Hocam, içer içmez ben yeniden doğdum, bu nasıl bir rahatlama size anlatamam.
Karnımın şişliği indi, midem anında boşaldı. Bu nasıl bir mucize?” diye
anlatmıştı. İlk aylarda tanıdığı tüm insanlara sorar olmuş, “Midenizde
hazımsızlık, şişkinlik, bulantı var mı?” diye. Sorusuna evet cevabı alınca,
hemen dağ kekiğini öneriyormuş, bende dağ kekiği var size verebilirim diyormuş.
Bunu yapmamasını, önce mutlaka bir hekime gitmesinin doğru olacağını belirttim.
Önerdiği kişinin ya farklı bir rahatsızlığı varsa?
Kür 1: Mide bulantısı, araç tutması, radyoterapi ve/veya kemoterapi
sonrası gelişen mide bulantısına karşı
Kurutulmuş bir tatlı kaşığı kekik ağza alınır. Birkaç yudum suyla
çiğnemeden yutulur.
İngilizcesi her ne kadar “carob” ise de, genelde “St. Johns Bread”
olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup
Peygamberin Ekmeği" anlamına gelir. Yakup peygamberin çölde ekmek yerine
tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinen bir meyvedir. Birkaç
yüzyıl öncesine kadar yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı
veya şeker yerine yenilirdi. Günümüzde beyaz şeker üretiminin başlamasıyla bu
kültür ve sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur. 1930'lu yıllarda İspanya’daki
savaş esnasında çocukların sağlıklarını koruyabilmelerinde keçiboynuzu
tüketiminin önemi çok büyük olmuştur. İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların
işgalinde olan Yunanistan adalarında yaşamakta olan halk açlık tehlikesini
keçiboynuzu sayesinde aşmıştır
Harnup ağacı ilk onbeş yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin
bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir. Keçiboynuzunun içerdiği
çekirdeklerin her biri 0,2 gram gelir. Bu çekirdeklerin ebatlarına
bakılmaksızın her biri aynı ağırlıktadır. Yani, tek bir harnup çekirdeği 0,2
gram ağırlığındadır. Bu 0,2 gram ağırlık neden bu kadar mühim diye soracak
olursanız, cevabı eski çağlara kadar dayanır. Antikçağda ve daha öncesinde
altın ve kıymetli taşları hassas olarak tartabilmek için keçiboynuzunun çekirdekleri
kullanılmıştır. Günümüzde de 0,2 gramın karşılığı 1 Karat olarak
kullanılmaktadır. Kıymetli taş veya metal satanların kullandıkları 1 Karat
buradan gelmektedir. Karat kelimesi keçiboynuzunun (harnup) Latince adı olan
“Ceratonia”dan türetilmiştir. Beş tane keçiboynuzu çekirdeği 1 gram
ağırlığındadır.
Yıllar içerisinde insanlar harnupun beslenmedeki önemini unuttular.
Çeşit çeşit hazır besinler tüm süpermarketlerde insanın hizmetine sunulurken,
tabii (doğal) beslenme gelenekleri ve alışkanlıkları da yavaş yavaş ortadan
kalkmıştır. Son bir kaç yıldan beri tekrar eskiye dönüş yolları aranmaya
başlandı. Avrupa’da “reformhaus” veya “bioladen” adı altındaki marketlerde
zirai ilaç ve suni gübre kullanılmadan yetiştirilen meyve ve sebzeler
ayrıcalıklı olarak satılıyor. Hem de neredeyse gösterişli sebze ve meyvelerin
iki katı fiyatına. Bizde de durum pek farklı değil tabi. Aynı şekilde, kepeğini
içeren pirinç normal pirinç fiyatının hemen hemen iki buçuk misli fiyatla
satılıyor.
Halk pazarlarına giden insanlarımız satın alacakları sebzenin yayla
sebzesi olup olmadığını sorup öyle alıyorlar. Onların “yayla”dan kastettikleri,
hormonsuz sebzedir. Yoksa aradıkları sebzenin gerçekte yüksek yaylalarda
yetişmiş olması önemli değildir. Örneğin, yayla domatesi hormonsuz domates
olarak algılanıyor. Gerçekten de hormonsuz olarak yetiştirilen domatesin tadı
da, içerdiği proteinlerin ve etkin maddelerin oranları da farklıdır.
Biz tekrar harnupa dönelim. Akdeniz bölgesinin sahil şeridindeki
memleketlerden İtalya, İspanya, Kıbrıs ve Türkiye’de bol miktarda
yetişmektedir. Keçiboynuzunun ortalama %35’i düşük moleküler yapılı
karbonhidratlardan oluşur. Yine yaklaşık %40’ı yüksek moleküler yapılı nişasta
içermektedir. Yağ oranıysa oldukça düşük olup ancak %1’dir. Kakaonun yerine
kullanılabilen en mükemmel çözüm olmuştur. Kakaoda bulunan kafenoidleri
içermez. Örneğin, keçiboynuzunda theobromin yoktur. Kakaoda yüksek miktarda
bulunan yağ, harnupta sadece %1’dir. Kakaoda bulunan birkaç tane etkin madde
migreni tetikleme özelliğine sahiptir. Harnup için bu durum söz konusu
değildir.
MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE İYİ GELEN BESİNLER
Besin değeri düşük olsa da, salatalık, doğal bir idrar söktürücü olarak,
idrar seviyesini artırıyor ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.
Salatalık, ayrıca, kükürt ve silikon bakımından zengin ve ürik asitin böbreklerden
atılmasında da etkili.
SALATLIK
ANANAS
Yüzde 85 oranında su içeren ananas, ayrıca içindeki bromelain denilen
enzim aracılığıyla, protein üretiyor, hazmı kolaylaştırıyor ve bazı mide
rahatsızlıklarına karşı doğal bir ilaç işlevi görüyor.
REZENE
Rezene, sindirim sistemindeki kasları yumuşatır ve gazın sıkışıp
kalmasını önler. Yemek pişirirken üzerine serpebilir veya çayınıza katarak
tüketebilirsiniz.
TARÇIN
Tarçın mide asidinin mide duvarlarından salınmasını azaltarak gaz
oluşumunu engeller. Aslında, tarçın size gaz problemlerinde ve şişlikte anında
rahatlama sağlayabilir. Bir fincan sıcak süte yarım çay kaşığı tarçın tozu
ekleyin. İyice karıştırın, sonra için. Ayrıca biraz bal da ekleyebilirsiniz.
Alternatif olarak, bir fincan kaynar suyun içine yarım çay kaşığı tarçın tozu
veya birkaç çubuk tarçın ekleyerek tarçın çayı yapabilirsiniz. 5 dakika kadar
demleyin, sonra içebilirsiniz.
NANE
En basit ve tadı da hoş olan bitkilerden biri de nanedir.Nane mide
şişkinliği için tüketebileceğiniz etkili bitkilerin başında yer
almaktadır.Nanede bulunan fenolik maddeler ve antioksidan maddeler sayesinde
midenizi rahatlatacak ve şişkinliği önleyecektir.Aynı zamanda nane sindirimi
kolaylaştıran etkisiyle de mide rahatınızı korumanızda yardımcı olacaktır.Taze
naneyi çiğneyebileceğiniz gibi kuru nane çayını yaparak da içebilirsiniz.
ZENCEFİL ÇAYI
Zencefil tarihi dönemlerden beri mide şikayetlerinin tedavisinde
kullanılmaktadır. Alman hükümeti de zencefilin hazımsızlığa iyi geldiğini
onaylamıştır. Hazımsızlık çekenlerin abartmamak şartıyla zencefil çayı içmesi
oldukça faydalıdır.
YOĞURT
Yoğurt içerisinde aktif kültür bakterileri bulunan bir besindir. Bu
aktivite midedeki enzimleri harekete geçirir ve besinlerin daha çabuk
sindirilmesini sağlar. Her yemekten sonra yoğurt tüketmek midenizi
rahatlatacaktır. Eğer yoğurttan hoşlanmıyorsanız probiyotikler de aynı etkiyi
yapacaktır
BİBERİYE
Biberiye gaz şikayetine iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır. Sıcak
bir bardak suya limon suyu ile birlikte ekleyebilirsiniz. Ayrıca patates veya
etleri pişirirken de tercih edebilirsiniz
PAPATYA ÇAYI
Papatya pek çok yararı bulunan bir içecektir. Uykusuzluğa karşı iyi
gelirken mide kaslarını da rahatlatmasıyla bilinir. Şişkinlik veya hazımsızlık
gibi şikayeti olanlar 3 gram papatya çiçeğini bir bardak sıcak suya koyarak
demlenmeye bırakabilir ve güvenle içebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder