İsveç Şurubu
Acı madde içerikli bitkilerin alkol-su karışımında açığa çıkmasıyla
elde edilen bu acı şurubun reçetesi, İsveçli Dr. Samst’ın ölümünden sonra,
geride bıraktığı notların arasında bulunmuştur. Dr. Samst, 104 yaşında sağlıklı
bir kişiyken, attan düşerek ölmüş. Bilindiği kadarı ile Samst ailesinin
fertleri, kuşaklar boyunca hep sağlıklı ve uzun ömürlü olmuşlar. Bu sağlık
iksirini, Avusturyalı Bayan Mari Treben, Tanrı’nın Eczanesinden Sağlık adlı
kitabıyla 1980’li yıllarda topluma tanıtmıştı. Türkçeye çevrilen kitap 1984’te
yayımlandıktan kısa bir süre sonra İsveç Şurubu (Schweden Bitter) ülkemizde de
tanınmaya başladı. Onun inanılması zor başarılarına sürekli olarak tanık olmuş
olan binlerce aile, onsuz bir yaşamı düşünemiyorlar artık. Şimdi belki de,
Niyazi Eröztürk amma da atıyor! diye düşünüyor olabilirsiniz, ama varsın olsun.
Nasıl olsa, onu günün birinde deneyeceğinizi ve bana hak vereceğinizi çok iyi
biliyorum!
Alman Dr.Ecz.Theiss, drog katkılarının bazılarını değiştirip, drog
çeşidini de zenginleştirerek, şurubu daha da etkili kılabilmeyi başarmıştır.
Reçetedeki droglar, 2-3 litrelik geniş ağızlı bir şişeye koyulur,
üstüne 1,5 litre, 30-40 derecelik kanyak veya votka veya rum veya etil alkol-su
karışımı eklenir. Şişe 2 hafta boyunca, günde 2-3 kere çalkalanarak, güneşte
veya sıcak bir ortamda ağzı kapalı olarak bekletilir. Süre sonunda,
kullanılacak kadarı dört kat tülbentten birkaç kere geçirilerek tortularından
iyice arındırılır ve koyu renkli şişelere aktarılır. Büyük şişedeki posalı
şurup ise serin ve loş bir ortamda bekletilir. Bekleme süresi arttıkça
etkinliği de artar. Böylece, bu eşsiz iksire yıllar boyunca sahip olunabilir.
Dikkat edin! Şurup kumaşta leke yapıcıdır!
Reçete
Türkçe
Almanca
Latince
Besbase 1g
Musatblüte
Myrıstıcae arıllus
Cedvar 5,5g
Zitwerwurzel
Curcuma zedoria
Centiyne 3,5g
Enzianwurzel
Gentiana lutea
Domuzdikeni 2g
Eberwurzel
Carlina acaulis
Eğir kökü 9g
Kalmuswurzel
Acorus calamus
Kafur 1g
Campher
Cinnamomum camphera
Kakule 0,5g
Kardamomen
Elettaria cardamomum
Melekotu kökü 6,5g
Angelica archangelica
Mirra 7g
Myrrhe
Commiphore molmol
Ravent kökü 9g
Rhabarberwurzel
Rheum palmatum
Safran 0,1g
Safran
Crocus sativus
Sarısabır 10g
Aloe
Aloe ferox miller
Sinameki 1g
Sennesblaetter
Cassia angustifolia
Tarçın 1g
Zimt
Cinamomum Zeylanicum
Kullanım Alanları ve Biçimleri
*İçten kullanımda, günde 1-4 kere, 1-2 çay kaşığı dolusu, bitki
çaylarına veya ılık suya karıştırılarak alınabilir. Çocuklarda dozaj yarıya
indirilir. Akut durumlarda, 1-2 yemek kaşığı dolusu şurup, sek olarak veya bir
misli suyla inceltilerek bir kerede içilir. Gebelik sürecinde ve 10 yaşın
altındaki çocuklarda içten kullanılması doğru olmayabilir, çünkü bu konularda
bilimsel araştırma eksikliği söz konusudur. Şurupla birlikte içilen inek sütü
nedeniyle bazı duyarlı kişilerde alerjik tepkiler oluşabilir. Şurup kullanımına
son verildiğinde ise bu tepkiler sona erer.
*Dıştan kullanımda, hasta veya ağrılı bölgeye sürülür veya kompres
yapılır. Şurubun bazı duyarlı derileri tahriş edebileceği veya kurutabileceği
göz önüne alınarak, o bölge önceden yağlı bir kremle veya zeytinyağı ile
nemlendirilir. Şurupla ıslatıldıktan sonra hafifçe sıkılmış bir pamuk parçası
bölgeye uygulanır. Giysilere leke yapmaması ve soğumaması için bir plastik parçasıyla
örtülür ve sargı beziyle tespit edilir. Kompresin belirli bir süresi yoktur,
kurudukça tazelenebilir. Sürekli uygulanan kompreslerde hep aynı pamuğu
kullanmakla, hem kompresin gücü arttırılmış, hem de şurup tüketimi azaltılmış
olur.
İçten kullanım
-Mide krampları ve kolit ağrılarında, 1-2 yemek kaşığı dolusu, sek
olarak veya aynı miktarda suyla inceltilerek, bir kerede içilir.
-Fazla alkol kullanıp, ağır yemeklerle midenin zorlanmış olduğu bir
gecenin sonunda veya sabahında, 1-3 yemek kaşığı şurup, sek olarak veya aynı
miktar suyla inceltilerek bir kerede içilir. En geç 1-2 dakika içinde rahatlama
başlayacaktır.
-Mide ve bağırsaklarda biriken gazların dışlanmasını sağlar. Papatya,
rezene veya nane çaylarına 2-3 tatlı kaşığı eklenerek içilir.
-Safrakesesi ağrılarını dindirir. Safrakesesi bölgesine ayrıca kompres
uygulanmalıdır.
-Romatizma ağrılarına karşı, günde 3-4 kere, 1 tatlı kaşığı dolusu
şurup, bitki çaylarına eklenerek alınır ve ağrılı bölgelere ayrıca friksiyonlar
veya kompresler uygulanır.
-Kan temizliği için, 2-3 haftalık kürler uygulanır. Günde 3-4 kere,
yarım veya bir tatlı kaşığı şurup, ısırganotu-civanperçemi eşit karışımının
çayına eklenir.
-Uykusuz kişiler, yatmadan yarım saat önce, örneğin mayıs papatyası
veya kediotu kökü çayına 1 tatlı kaşığı ekleyerek almalıdırlar. Sinirsel
kökenli uykusuzluklarda kalp bölgesine friksiyonlar yapılabilir.
-Sarhoş kişi, 2-3 yemek kaşığı dolusu şurubu sek olarak bir kerede
içtikten kısa süre sonra kendine gelebilir.
-Şurubu sabah akşam kullananlar başkaca ilaca gerek duymayabilirler.
Çünkü o bedeni güçlendirir. Kısacası, bedeni hastalıklara karşı güçlü
kılar(bağışıklık sistemini güçlendirir), yüzü gençleştirir ve güzelleştirir.
-Gırtlak, yutak ve dişeti iltihaplarında, dişeti çekilmesi ve
kanamasında, gerçekten de çok başarılıdır. Sek olarak veya aynı miktarda suyla
inceltilerek bir yudum alınır ve ağzın içinde elden geldiğince uzun süre
dolaştırılır. Sonra üstüne bir yudum su daha alınarak gargaralar yapılır ve
yutulur. Bu tedavi, dişetini sağlıklı tutmak için bir önlem olarak, örneğin
haftada bir kere uygulanabilir. Dişeti rahatsızlıkları fark edildiğinde, bazen
çok geç kalınmış olabiliyor! Şurup dişleri sarartabileceği için, kullanımdan
kısa bir süre sonra dişler fırçalanmalıdır.
-Diş ağrılarında da aynı tedavi uygulanır. Ama dişetine şurup kompresi
yapılmamalıdır, çünkü uzun süreli bir kompres dişetini tahriş edebilir ve hatta
yakabilir! Çalkalamalar yeterlidir.
Dıştan kullanım
-Kulak ağrısı, dışkulak yolunda sivilcelenme veya kabuklanma ve kulak
uğultusuna karşı, şurupla nemlendirilmiş küçük bir pamuk parçası kulak yoluna
sokulur ve uzunca bir süre(gece boyunca) etkilemeye bırakılır. Ama alkolün
kulak yolunu kurutmaması için, önceden, zeytinyağına batırılan küçük parmağı
kulak yoluna sokmak doğru olur.
-Burun içindeki kabuklanmalar, şurupla ıslatılan bir pamukla sık sık
nemlendirilir. Kabuk kısa sürede düşer ve yara iyileşir.
-Arı, böcek ve sivrisinek ısırıklarına karşı, o bölgeye hemen kompres
yapılacak olursa, şişmez, kızarmaz, kaşınma olmaz ve acı hemen diner. Bu tür
ısırıklara karşı önlem olarak, ısırılabilecek bölgelere önceden şurup
sürülürse, sinekler ve arılar sizi ısırmayacaklardır!
-Kazalar sonunda oluşan kanamalara ilk yardım olarak, hemen bol
şuruplu bir kompres yapılacak olursa, hastaneye ulaşana kadar kanama durmuş
olabilir.
-Eziklerde, örneğin otomobil kapısına sıkışan parmağa hemen bir
kompres yapılacak olursa, ağrı diner, parmak morarmaz, şişmez ve tırnak düşmez.
-El ve ayak bileklerinin burkulmasında veya çarpmalarda oluşan
şişlikler, yapılan kompresler sayesinde birkaç saat içinde veya bir gecede
iner, ağrılar ise çok kısa sürede diner.
-Basit yanık ve haşlanmalarda veya güneş yanıklarında ilkyardım olarak
şurup sürülür veya kompresler yapılırsa, acı diner, deri altında su toplanmaz,
yani deri ölmez. Ama bunun için, deri yatışana kadar sık sık şurupla
nemlendirilmeli ve ayrıca aynısafa merhemi kullanılmalıdır.
-Dudak uçukları, çatlaklar, iltihaplı sivilceler ve gelişme
aşamasındaki çıbanlar sık sık şurupla nemlendirilir veya kompres uygulanırsa,
gelişmelerini tamamlayamadan yok olurlar. Ama eğer bir çıban oluşma aşamasını
tamamlamışsa, iltihabı dışa akıtmak için, örneğin kara merhemle(ihtiyol
merhemi) ve sıcak kompreslerle olgunlaştırılmalıdır. İltihap dışarı aktıktan
sonra uygulanan şurupla çıban kısa sürede kuruyacaktır.
-Akıntılı nezlelerde, 1/5 oranında suyla inceltilen şurup buruna iyice
çekildiğinde, akıntı hemen durur ve tıkalı burun açılır. Şurubun kokusunun
buruna çekilmesi de rahatlatıcıdır.
-Her tür eski ve yeni yara, beyaz şarapla temizlenip, şurupla kompres
uygulandığında, iltihaplanma sona erer ve yara kısa sürede kapanır.
-Nasırların üstüne, 3-4 gün boyunca canlı tutulan kompresler
uygulanır. Sonunda nasır kendiliğinden düşer veya köküyle birlikte çekip
çıkarılabilir.
-Tüm spor sakatlanmalarında, iç kanamayı ve şişmeyi önlemek için,
ıslak kompresler biçiminde kullanılmalıdır.
Bu bitkisel iksir için daha pek çok şey yazılabilir. Ama en doğrusu,
kişinin onu birebir ilişkiyle tanımasıdır. Her evin ecza dolabında (ve hatta
kişilerin el çantasında) bulunması gereken başlıca ve belki de en etkili
ilkyardım ilacıdır o!
Tanrı’nın Eczanesinden Sağlık adlı kitabın 1994’te yayımlanmasının
ardından geçen zaman içinde, İsveç Şurubunun ünü gitgide artan bir hızla
yaygınlaşıyor. Genelde yıllardır bana yöneltilen, İsveç şurubuna nasıl sahip
olabilirim? sorusuna olumlu bir yanıt verebilmek için çalışmalar yaptım. Bu
çalışmaların bir sonucu olarak, içinde bulunduğumuz 2000 Yılının başından
itibaren, İsveç Şurubu Bitki Paketleri, yurt çapında MMM Migros şubelerinde
satılmaya başlandı. Artık onu herkes evinde hazırlayabiliyor ve üstün
niteliklerinden yararlanabiliyor. Siz de bu mutluluk kervanına katılabilir,
kendiniz, aileniz ve yakınlarınız için yararlı olabilmenin sevincini
yaşayabilirsiniz.
Bu bölümde, kitapta önerilen bitkiler hakkında bilinmesi gereken
ayrıntıları bulabileceksiniz. Gerekli bilgiler aşağıdaki düzene göre
verilecektir:
Şifalı bitkinin Türkçe ve Latince adları
- İngilizce, Almanca ve Fransızca adları
-Türkiyedeki yöresel adları
-Bitki yurt dışından temin edilmek istendiğinde kullanılması gereken
Latince drog adı.
-Tentür: Bitki tentürlerinin Latince adları ve önerilen inceltiler,
örneğin D1 – D6 gibi.
-Eterli yağ: Bitkilerden değişik yöntemlerle elde edilen eterli uçucu
yağların Latince adları.
-Toplama ve kurutma: Bitkilerin toplanması ve kurutularak saklanması
hakkında kısa açıklamalar.
-Bileşim: Bitkinin içerdiği etken maddelerin tanıtımı.
-Etkileri: Bitkinin tedavi edici özellikleri hakkında ana başlıklar.
-Kullanım alanları: Bitkinin hangi hastalıklara karşı nasıl
kullanılabileği hakkında ayrıntılı açıklamalar.
-Kullanım biçimleri: İnfuzyon, kaynar derecede sıcak suyla haşlayarak
demleme, dekoksiyon, belirli bir süre kaynatarak demleme, mazerasyon, soğuk
suda uzun süre bekleterek demleme biçimleri hakkında açıklamalar.
-Karışımlar: Söz konusu bitkinin hangi hastalıklara karşı hangi
bitkilerle karıştırılabileceği hakkında açıklamalar.
-Tentür: Söz konusu bitki tentürünün hangi hastalıklara karşı hangi
inceltilerde (örneğin D1 veya D6) ve hangi dozajda kullanılabileceği hakkında
açıklamalar.
-Uyarı: Bitkinin olası yan etkileri ve hangi durumlarda kullanılmaması
gerektiği hakkında açıklamalar.
Kabızlık: Yarım litre suya iki yemek kaşığı sınameki katılarak
demlenir, çok az bir miktarda kaynatılır. Dinlendikten sonra içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder